Rabobank heeft moeite  met een uniforme oplossing voor het slepende dossier van de rente-producten die door banken zijn verkocht aan MKB-ondernemers.

Deze week komt een speciale commissie met een voorstel voor de afhandeling van de problemen met zogenoemde renteswaps die aan middelgrote en kleine bedrijven zijn verkocht.

Het gaat in totaal om ruim 17 duizend producten die vaak bedoeld waren als bescherming tegen een stijging van de rente, maar ook risico’s kenden. Door de daling van marktrentes in de afgelopen jaren, zijn de rente-producten veelal verliesgevend geworden voor de ondernemers die ze hebben afgenomen.

Zorgplicht banken bij renteswaps

Grote vraag is in hoeverre banken hun zorgplicht voldoende in acht hebben genomen: werden ondernemers voldoende voorgelicht over de risico’s van de renteproducten?

In totaal zijn er zes banken die de renteproducten hebben verkocht: Rabobank, ABN Amro, ING, SNS Bank, Van Lanschot en Deutsche Bank.

De commissie die minister Dijsselbloem van Financiën adviseert, zal pleiten voor een uniforme oplossing, om MKB'ers te compenseren, zo meldt Het Financieele Dagblad maandag, op basis van bronnen die bij de gesprekken betrokken zijn.

Maar onduidelijk is of alle banken daarmee akkoord gaan. De schade kan dan tussen de 1,7 miljard euro en 3 miljard euro bedragen, waarbij vooral Rabobank en ABN Amro tegen flinke kosten aanlopen. Deze twee banken hebben de meeste rente-derivaten verkocht.

Rabobank zou volgens de bronnen van het FD niet willen instemmen met het voorstel van de commissie; bij ABN Amro zou er meer flexibiliteit zijn om tot een oplossing te komen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl